Blog

Ajuda al teu fill a comunicar-se. Publicació revista “Les Rodalies” Novembre 2011

Una de les principals adquisicions en el desenvolupament del infant és l’adquisició del llenguatge, la possibilitat de comunicar-se, interaccionar… i entrar en contacte directe amb el món que l’envolta. Però, en ocasions, ens trobem que el nostre fill té alguna dificultat per a aconseguir aquesta fita tan important. Li costa adquirir noves paraules, li costa combinar-les per a expressar-se, al seu entorn li costa comprendre’l, fet que provoca la frustració del infant i, en ocasions, fins i tot la falta d’interès per la comunicació. Aquest és un cercle viciós que comença sent molt petit, i podria semblar insignificant, però que cada vegada es va fent més gran i significant, en especial pel infant. Davant de tot això, els pares pregunten “¿Com puc ajudar al meu fill a comunicar-se?”

El nen aprèn gràcies a la interacció amb el món que l’envolta i vosaltres, pares i mares, sou les peces fonamentals d’aquest món. Ara, heu de fer-li sentir que ell és la peça clau del vostre. Per fer això, podeu jugar amb ell col·locant-vos a la mateixa alçada, mirant les seves reaccions i prestant atenció a tots els seus intents comunicatius. Aconseguireu així, que ell es senti més segur, ja que a vosaltres (les peces clau del seu món) us interessa el que fa, el que diu,… i participeu en això.

Donat que l’experiència i la comprensió son bàsics en el desenvolupament del llenguatge, podeu verbalitzar i comentar el que succeeix, a més d’imitar el seus gestos, expressions,… i afegir llenguatge a les seves emissions. Per exemple, si el nen diu “ anem”, vosaltres podeu continuar dient “ anem, anem al parc! anem a jugar!”. Si el nen diu “trencat”, podeu verbalitzar “ Està trencat. El cotxe està trencat. ¿i ara que fem?”

Serà molt important que li doneu l’oportunitat de comunicar-se proporcionant-li temps per a que pugui prendre l’iniciativa, o el seu torn de paraula. D’aquesta manera, notarà que us importa la seva participació, que l’escolteu, i tot això farà que els seus intents comunicatius augmentin i millorin.

Aquestes són algunes pautes que us poden ajudar a comunicar-vos amb el vostre fill i a facilitar el desenvolupament de la seva expressió oral, però, desafortunadament, no són infalibles. Cada infant és diferent i només la pràctica us permetrà conèixer el que millor funciona amb el vostre fill.

Trobareu més informació a:

  • Grup Avança
  • “Hablando nos entendemos los dos”. Ayala Manolson. Editorial: The Hanen Program

 

Nuria Martínez Fernández
Logopeda
Psicomotricista
Especialista en patologia de la veu.
Especialista en neurologopèdia.

No hi ha cap comentari encara


Deixa la teva opinió

La teva adreça de correu electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *