Blog

Ajuda al teu fill a comunicar-se. Publicació revista “Les Rodalies” Novembre 2011

Una de les principals adquisicions en el desenvolupament del infant és l’adquisició del llenguatge, la possibilitat de comunicar-se, interaccionar… i entrar en contacte directe amb el món que l’envolta. Però, en ocasions, ens trobem que el nostre fill té alguna dificultat per a aconseguir aquesta fita tan important. Li costa adquirir noves paraules, li costa combinar-les per a expressar-se, al seu entorn li costa comprendre’l, fet que provoca la frustració del infant i, en ocasions, fins i tot la falta d’interès per la comunicació. Aquest és un cercle viciós que comença sent molt petit, i podria semblar insignificant, però que cada vegada es va fent més gran i significant, en especial pel infant. Davant de tot això, els pares pregunten “¿Com puc ajudar al meu fill a comunicar-se?”

El nen aprèn gràcies a la interacció amb el món que l’envolta i vosaltres, pares i mares, sou les peces fonamentals d’aquest món. Ara, heu de fer-li sentir que ell és la peça clau del vostre. Per fer això, podeu jugar amb ell col·locant-vos a la mateixa alçada, mirant les seves reaccions i prestant atenció a tots els seus intents comunicatius. Aconseguireu així, que ell es senti més segur, ja que a vosaltres (les peces clau del seu món) us interessa el que fa, el que diu,… i participeu en això.

Donat que l’experiència i la comprensió son bàsics en el desenvolupament del llenguatge, podeu verbalitzar i comentar el que succeeix, a més d’imitar el seus gestos, expressions,… i afegir llenguatge a les seves emissions. Per exemple, si el nen diu “ anem”, vosaltres podeu continuar dient “ anem, anem al parc! anem a jugar!”. Si el nen diu “trencat”, podeu verbalitzar “ Està trencat. El cotxe està trencat. ¿i ara que fem?”

Serà molt important que li doneu l’oportunitat de comunicar-se proporcionant-li temps per a que pugui prendre l’iniciativa, o el seu torn de paraula. D’aquesta manera, notarà que us importa la seva participació, que l’escolteu, i tot això farà que els seus intents comunicatius augmentin i millorin.

Aquestes són algunes pautes que us poden ajudar a comunicar-vos amb el vostre fill i a facilitar el desenvolupament de la seva expressió oral, però, desafortunadament, no són infalibles. Cada infant és diferent i només la pràctica us permetrà conèixer el que millor funciona amb el vostre fill.

Trobareu més informació a:

  • Grup Avança
  • “Hablando nos entendemos los dos”. Ayala Manolson. Editorial: The Hanen Program

 

Nuria Martínez Fernández
Logopeda
Psicomotricista
Especialista en patologia de la veu.
Especialista en neurologopèdia.

No Comments Yet


Leave a Comment

La teva adreça de correu electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *